Akupunktio
Akupunktio
Akupuntio on ohuilla steriileillä neuloilla tehtävää neulaterapiaa, jossa neula laitetaan akupisteeseen tai triggerpisteeseen. Neula stimuloi kudosta vaikuttaen niin hermostoon, kuin akupisteen kautta.
Akupunktiolla yleisiä hoidettavia vaivoja ovatkin migreeni. hermoston ylivirittyneisyys, uniongelmat, astma, suolistohaasteet, kivuliaat kuukautiset, hedelmättömyys, erilaiset kiputilat lihaksissa, parkinsonin taudin oireiden helpottaminen, ahdistuneisuus...
Olen käynyt kolmen vuoden perinteisen kiinalaisen lääketieteen koulutuksen ja hoidan ihmistä tämän teorianäkemyksen kautta.
Kiinalainen lääketiede on nimitys Kiinasta peräisin olevalle hoitoperinteelle, jonka taustalla vaikuttaa erilainen, kokonaisvaltaisuutta ja asioiden yhteyksiä tarkasteleva ihmiskuva. Kiinassa kiinalaisen lääketieteen käytetyimmät hoitomenetelmät ovat: yrttilääkintä, akupunktio, moxibustio (moksa), kuppaus ja erilaiset hierontamuodot.
Kiinalainen lääketiede näkee kehon sairaudet ja vaivat pitkälti erilaisina epätasapainotiloina, joita hoidon avulla lähdetään korjaamaan. Hoito yhdessä ruokavalion ja liikunnan kanssa antavat hyviä hoitotuloksia. Kiinalaista lääketiedettä on tutkittu paljon ja sitä käytetäänkin useimmissa maissa rinnakkain länsimaisen lääketieteen kanssa.
Naisten vaivat
Yksi yleisimpiä vaivoja, joiden vuoksi hoitoon hakeudutaan on kuukautiskivut sekä hedelmällisyyshaasteet. Akupunktiolla on saatu hyviä hoitotuloksia naisten erilaisiin terveyshaasteisiin.
Kehossa vaikuttavat toiminnot nähdään erilailla kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta tarkasteltuna. Siksi epätasapainotiloja voidaan hoitaa, vaikka länsimainen lääketiede ei olisi löytänyt terveyshaasteisiin vastausta. Hoidon alkuun tehdäänkin kattava haastattelu, jonka jälkeen kuunnellaan pulssi sekä katsotaan kieli. Tämä kertoo kehon tasosta katsottuna omaa kertomustaan siitä, mitä pitäisi hoitaa.
Sähköakupunktio
Sähköakupunktiossa neuloihin yhdistetään matalataajuinen sähkövirta, joka tehostaa akupunktion vaikutusta. Sähköakupunktion avulla voidaan tehokkaasti hoitaa myös lihaskireyksiä ja kiputiloja. Sähköstimulaatio vapauttaa kehossa endorfiineja, jolloin luontaisesti kivuntuntemus lievittyy. Lihas supistuu ja rentoutuu sähkön vaikutuksesta, jolloin jännitys laukeaa. Hoito saa myös aikaan kevyen ja miellyttävän olon, sillä keho vapauttaa myös noradrenaliinia ja serotoniinia.Hieronta yhdistettynä sähköakupunktioon toimii tehokkaasti moniin vaivoihin. Yleisimpiä hoidettavia ovat
Niska-hartiaseudun kiputilat, Alaselkä ja iskiasvaivat. Olkapää ja kiertäjäkalvosin oireilut. Tenniskyynärpää, Penikkatauti. Hyppääjän polvi.
Hoitokertoja suositellaan otettavan sarjoissa. 3-5 kertaa kroonisissa kiputiloissa, akuuteissa vaivoissa yksikin kerta voi riittää.
Sähköakupunktio kuuluu akupunktion hintaan.
Akupunktion käyttösuositukset Suomessa
Käypä hoito -suosituksissa mainitaan akupunktio seuraavien sairauksien ja/tai oireiden tehokkaana tai potentiaalisesti tehokkaana hoitona:
Polvi- ja lonkkanivelrikko [2]
Alaselkäkipu [3]
Käden ja kyynärvarren rasitussairaudet [4]
Purentaelimistön kipu ja toimintahäiriöt (TMD) [5]
Olkapään jännevaivat [6]
Niskakipu (aikuiset) [7]
Akupunktio migreenin estohoidossa [8]
Traumaperäinen stressihäiriö (akupunktio mainittu kokeellisena hoitona) [9]
Kivun hoitosuositukset
Kroonisen kivun kanssa elää noin joka viides työikäinen suomalainen ja pelkästään selkäsairauksista johtuvia kustannuksia (esim. sairauspäivärahaa ja työkyvyttömyyseläkkeitä) maksettiin vuonna 2013 jopa 469 miljoonaa euroa. Kyseessä on siis kansantaloudellisesti merkittävä ongelma.
Kivun lääkehoidolla on tutkitusti huomattavia sivu- ja haittavaikutuksia. Monissa, erityisesti kroonisissa kiputiloissa lääkehoidolla ei välttämättä saavuteta potilaalle riittävää kivunlievitystä ja täten riittävää hoidon vastetta. On myös ihmisryhmiä, mm. raskaana olevat henkilöt tai tietyistä kroonisista sairauksista kärsivät, jotka eivät voi käyttää kipulääkitystä. Toisinaan myös toimivaksi havaittujen lääkkeiden määrä saattaa olla vähäinen.
Akupunktiota käytetään laajasti kipupotilaiden hoidossa ja se onkin tehonsa sekä turvallisuutensa puolesta varteenotettava hoitomuoto kivun hoitamiseen. Suomen käypä hoito suosituksissa todetaan, että "lääkkeettömät hoidot ovat kivun hoidon perusta, ja niitä tulee käyttää aina, kun se on mahdollista". Suomessa akupunktiota voitaisiin hyödyntää paremmin, varsinkin jos se olisi laajemmin tarjolla terveydenhuollon piirissä.
Tutkimukset lähteineen Finnacun sivuilta https://finnacu.fi/akupunktion-tietopaketti/kayttosuositukset/