Perinteinen kiinalainen lääketiede

" Kiinalainen lääketiede on nimitys Kiinasta peräisin olevalle hoitoperinteelle, jonka taustalla vaikuttaa erilainen, kokonaisvaltaisuutta ja asioiden yhteyksiä tarkasteleva ihmiskuva. Kiinassa kiinalaisen lääketieteen käytetyimmät hoitomenetelmät ovat: yrttilääkintä, akupunktio, moxibustio (moksa), kuppaus ja erilaiset hierontamuodot." Kiinalainen lääketiede näkee kehon sairaudet ja vaivat pitkälti erilaisina epätasapainotiloina, joita hoidon avulla lähdetään korjaamaan. Hoito yhdessä ruokavalion ja liikunnan kanssa antavat hyviä hoitotuloksia. Kiinalaista lääketiedettä on tutkittu paljon ja sitä käytetäänkin useimmissa maissa rinnakkain länsimaisen lääketieteen kanssa.

Opiskelen kiinalaista lääketiedettä Oulun akukoulussa. Se opettaa perinteistä kiinalaista lääketiedettä (PKL) Pohjois-Suomessa.

Koulutus perustuu ETCMA:n (European Traditional Chinese Medicine Association) tavoitteisiin. Koulutus jakaantuu kahteen (2) osaan ja kestää yhteensä n. 3,5 vuotta. 1 osio kestää vuoden ja syventävät opinnot reilun 2 vuotta.

"Perusopinnoissa opiskellaan mm. kielen katsomista, pulssin kuuntelua, analyysin tekemistä haastattelun avulla, koko kehon ja kasvojen akupainantaa. Opetamme myös erikoistekniikoita, kuten moksaus, akuvasara ja liuku/kuivakuppaus."

Opiskelen tällä hetkellä syventävää vaihetta ja valmistun näillä näkymin 2024 alussa. Opiskelun ajan minulta saa kiinalaisen lääketieteen mukaisia hoitoja edulliseen hintaan. Tervetuloa!

Analyysi ja akupunktio

Aluksi teemme kattavan analyysin, jonka pohjalta valitaan pisteet joita hoidetaan. Hoidon lisänä voi käyttää myös Guashaa, kuivakuppausta sekä moksahoitoa.

55€/60min 75€/75min

12-pisteen rentouttava akupainanta

Tämä kokonaisvaltainen hoito sopii koko kehon ja mielen tasapainotukseen. Hoidon aikana käydään läpi 12-yleisintä akupainantapistettä, jotka rentouttavat ja tasapainottavat.

35€/30min

Kasvohoito ja akupainanta

Tässä hoidossa yhdistyy kasvojen hoito ja puhdistus sekä kasvojen alueelle tehtävä rentouttava akupainelu. Hoidossa käytetään Frantsilan ihonhoitotuotteita.

60€/60 min

Kauneusakupunktio                                  

Hoidon alussa käydään lyhyesti läpi mihin oireisiin tai vaivoihin kaipaat hoitoa, jonka perusteella valitaan pisteet vartalolta. Hoidon aikana tehdään vartaloneuloitus, perusteellinen kasvohoito sekä kasvojen alueen kauneusakupunktio ikääntymisen merkkien häivyttämiseen.

70€/60 min

90€/90 min

110€/105 min

Akupunktion käyttösuositukset Suomessa

Käypä hoito -sivustolla on kahdeksan hoitosuositusta akupunktion käyttöön.

Käypä hoito -suosituksissa mainitaan akupunktio seuraavien sairauksien ja/tai oireiden tehokkaana tai potentiaalisesti tehokkaana hoitona:

  • Polvi- ja lonkkanivelrikko [2]

  • Alaselkäkipu [3]

  • Käden ja kyynärvarren rasitussairaudet [4]

  • Purentaelimistön kipu ja toimintahäiriöt (TMD) [5]

  • Olkapään jännevaivat [6]

  • Niskakipu (aikuiset) [7]

  • Akupunktio migreenin estohoidossa [8]

  • Traumaperäinen stressihäiriö (akupunktio mainittu kokeellisena hoitona) [9]

Kivun hoitosuositukset

Kroonisen kivun kanssa elää noin joka viides työikäinen suomalainen ja pelkästään selkäsairauksista johtuvia kustannuksia (esim. sairauspäivärahaa ja työkyvyttömyyseläkkeitä) maksettiin vuonna 2013 jopa 469 miljoonaa euroa.  Kyseessä on siis kansantaloudellisesti merkittävä ongelma.

Kivun lääkehoidolla on tutkitusti huomattavia sivu- ja haittavaikutuksia. Monissa, erityisesti kroonisissa kiputiloissa lääkehoidolla ei välttämättä saavuteta potilaalle riittävää kivunlievitystä ja täten riittävää hoidon vastetta. On myös ihmisryhmiä, mm. raskaana olevat henkilöt tai tietyistä kroonisista sairauksista kärsivät, jotka eivät voi käyttää kipulääkitystä. Toisinaan myös toimivaksi havaittujen lääkkeiden määrä saattaa olla vähäinen.

Akupunktiota käytetään laajasti kipupotilaiden hoidossa ja se onkin tehonsa sekä turvallisuutensa puolesta varteenotettava hoitomuoto kivun hoitamiseen. Suomen käypä hoito suosituksissa todetaan, että "lääkkeettömät hoidot ovat kivun hoidon perusta, ja niitä tulee käyttää aina, kun se on mahdollista". Suomessa akupunktiota voitaisiin hyödyntää paremmin, varsinkin jos se olisi laajemmin tarjolla terveydenhuollon piirissä.

Tutkimukset lähteineen Finnacun sivuilta https://finnacu.fi/akupunktion-tietopaketti/kayttosuositukset/


Korva-akupunktio


Kiinalaisessa lääketieteessä ja vyöhyketerapiassa kaikkien elinten nähdään heijastuvan korvaan. Aurikuloterapiassa korvassa olevia vyöhykkeitä ja akupunktiopisteitä hoidetaan hieromalla, neuloilla, korvanastoilla, mikrokuppauksella ja magneettisilla kuulilla. Perinteisesti korvien pisteitä on käytetty muun akupunktio hoidon tukena.Korvasta voidaan hoitaa koko kehoa. Hoito suunnitellaan asiakkaan oireiden perusteella. Hoidossa voidaan käyttää neuloja tai kuulia, joskus myös moksa-lämpöhoitoa.

Korvasta voidaan hoitaa unettomuutta, levottomuutta, ahdistusta, kuukautisvaivoja, mahaongelmia, erilaisia kipuja, tasapainottaa kehon energioita tai esimerkiksi tukea munuaisia ja vahvistaa vastustuskykyä.

Harjoitushintaan korva-akupunktio 45 min / 35€ (norm. 45€)

Hoito sopii kaikille. Kontraindikaationa ovat tulehtunut tai paleltunut korva.